İsa tinted tavuk ırkı ve özellikleri

Resim

İsa Tinted tavuk ırkı 1978 yılında Fransa’da geliştirilmiş olan bir yumurta tavuğudur. Tüm dünya ile birlikte ülkemizde de yumurta üretimi konusunda en büyük verimliliğin elde edildiği bu ırka karşı büyük bir ilgi gösterilmektedir. Son yıllarda yumurta üreticilerinin tercih etmiş olduğu İsa Tinted ırkı ülkemizde de oldukça yaygındır. 

İsa Tinted ırkının yumurta üretimi alanında çok çok ilgi gören ve tercih edilmesini destekleyen önemli özellikleri bulunmaktadır. Her zaman en az maliyet ile en verimli yumurta üretimini destekleyen bu ırkın bakım ve yetiştirilmesi de bir o kadar kolay ve az maliyetlidir.  

İsa Tinted ırkı genel özelliklerine bakıldığında;

  • İsa Tinted ırkı ülkemiz yaşam ve hava koşullarına kolay uyum sağlayabilen bir ırktır. İsa Tinted civcivleri oldukça güçlü yapıdadır. Ülkemiz hava koşullarına dayanabilen bu civcivler ölüm olmadan PİG noktasına kadar yaşayabilmektedir. Yetiştirilme esnasında ölüm oranı en az olan çiftliklerde her zaman verimlilik çok daha yüksektir.
  • İsa Tinted ırkı yetiştirilme esnasında oldukça kolay bir bakım sürecine tabidir.  Herhangi özel bir uygulama ya da düzenlemeye gerek kalmadan bu ırkı nem ve rutubetten uzak tuttuğunuz sürece sizin için verimli birer yumurta tavuğu olarak yetişecektir. Günün 16 saatini aydınlıkta geçirmeleri onların maksimum verimliliğe ulaşabilmesi için yeterli olacaktır.  birde kapalı alanlardan ziyade doğal bir oramda salınabilmelerini ve gezen tavuk olabilmelerini sağladığınızda başka hiçbir ırktan alamayacağınız verimliliği İsa Tinted ırkından alabilirsiniz.   
  • İsa Tinted ırkı en az yem ile en çok yumurta veren ırk olarak bilinmektedir. Bir İsa Tinted tavuğu günlük olarak ortalama 90 gram yem tüketmektedir. Eğer salınabilen bir ortamda ise bu rakam 60-70 gramlara kadar düşmektedir. Bu kadar düşük bir yem maliyeti ile yılda 290-320 arası yumurta vermektedir. PİG dönem olarak bilinen ve yaklaşık olarak 1600 gram ağırlığa ulaşan İsa Tinted ırkı iki yıl kadar aynı verimlilikte yumurtlamaya devam edecektir.

İsa Tinted ırkı 17 ila 19 haftalık olduğunda artık yumurtlamaya başlayacaktır. Bu dönemde yaklaşık olarak 1300 gram ağırlığa ulaşan bu ırkı PİG dönemi de dahil en verimli yumurtlayan tavuk olarak bilinmektedir.

İsa Tinted yumurta özellikleri

İsa Tinted Fransa menşeili olan ve bugün tüm dünya tarafından bilinen ve tercih edilen en verimli yumurta tavuğu ırkıdır. En az maliyet ile en yüksek rakamlarda yumurtlayan bu ırkın yumurtası da makbul bir yumurta türüdür.

İsa Tinted ırkının en verimli yumurta tavuğu olması hem az maliyetle çok sayıda yumurtlaması, hem de yumurta kalitesinin çok iyi olmasına bağlıdır. İsa Tinted ırkı yumurtaları köy yumurtası ile eşdeğer bir kaliteye sahiptir. Her biri kırık beyaz ve bej renkte olan İsa Tinted yumurtaları aynı zamanda XL boyutta olan ve en çok tercih edilen yumurta türlerindendir.

İsa Tinted ırkının yumurtaları XL boyutta ve yaklaşık olarak 65*70 gr arasında gelmektedir. Kabukları kalın olan bu cinsin desin değerleri ve kalitesi tescil edilmiştir. Ve tüm dünya tarafından kabul görmektedir.

İsa Tinted ırkından en verimli şekilde, en kaliteli ve besin değeri yüksek yumurtalar almak istiyorsanız onlar için en ideal yetişme ortamlarını oluşturmalısınız. Her zaman gezinen tavukların yumurta kalitesi çok daha yüksek olacaktır. İsa Tinted ırkı için salınabileceği, nemden ve rutubetten uzak bir ortam sağladığınızda hem daha az yem tüketecek hem de köy yumurtası kalitesinde en sağlıklı ve besin değeri yüksek yumurtaları üretecektir.

   

 

 

 

Site ici arama