• Salma ( Gezen ) Tavukculuk

    Salma ( Gezen ) Tavukculuk


    Salma Tavukçuluk nasıl yapılır?

          Salma tavukçuluk sektörüne ilk kez girecek olanların merak ettikleri ve bilmek istedikleri her türlü bilgiler en ince ayrıntısına kadar bu kategorimiz içerisinde yer alacaktır. Amacımız Çetinler Tavukçuluk olarak size hizmet verirken aynı zamanda doğru bilgilendirilmenizi sağlamak ve size elimizden gelebildiğince yardımcı olmaktır. 

          Burada yer alan bilgilerin tamamı bizim kendi tecrübemizden dolayı hazırlanmış ve profesyonel bir şekilde öğrenmiş olduklarımızın size yansıtılmasıdır. Eğer ki daha fazla bilgi ve bilgiler almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilir ve salma tavukçuluk hakkında kafanızdaki soru işaretlerini de ortadan kaldırabilirsiniz. Tavukçuluk sektörü için genel anlamda konuşacak olursak yapacağınız bir ihmal ya da bilinçsiz hareket genç bir girişimci olan size kabus yaşatabilir. Dolayısıyla daha bilinçli, tedbirli ve huzurlu olmak beraberinde başarı ve kazanç sağlamak istiyorsanız makalemizin altında bize sorabilirsiniz.  İsterseniz öncelikli olarak salma tavukçukta kümes nasıl olmalıdır bunun kurallarıyla ilgili olarak ayrıntılı bilgiler verelim.

    Salma tavukçuluk ve Kümes

           Bu sektöre yeni girecekseniz o zaman kümes konusunda dikkatli olmanız gerekir. Hazırlanmış olan kümesiniz hangi materyalden olursa olsun mutlaka hijyenik, sağlıklı ve düzenli olması gerekiyor. Bunun içinde belirlenmiş olan kriterler söz konusu olacaktır.
    Her altı tavuk için 1 metrekarelik bir alan oluşturulması gerekir. Bunu 1000 tavuk için hesaplarsanız 16 metrekare 500 tavuk için 83 metrekare, 1000 tavuk için ise 166 metre kare şeklinde düşünebilirsiniz. Daha da açık bir ifadeyle konuşursak 1000 tavuk besleyecekseniz kümesin genişliği 10 metre uzunluğu ise 16 metre şeklinde olmalıdır. Ölçülerin bu şekilde belirtilmesinin nedeni ise tavukların ancak bu şekilde rahat olarak gezinebilmelerini sağlamak ve bunun yanı sıra kümes içerisindeki ısının normal olması ve tavuklarını üşümemesi. Yukarıda bahsettiğimiz kümesin uzun olan tarafının güneye doğru bakması önemli çünkü buradan bir pencere açılarak içeri güneş girmesi sağlanacaktır. Kümesin içi kadar dışı da önemlidir bunun içinde etrafta tavukları rahatsız edecek ses, ışık ya da duman gibi zararlı durumların olmaması şart.

    Salma Tavukçuluk ve Işıklandırma Sistemi

            Yarkalarınız kümese ilk olarak geldiklerinde 10 gün boyunca ve 24 saat içerinin aydınlatılmış olması gereklidir. Çünkü tavuklar yolculuktan dolayı korku ve stres durumu yaşayacaklar ve bunun içinde birbirlerinin üstlerine binmek isteyeceklerdir. Eğer ki siz onları karanlıkta bırakırsanız o zaman daha fazla korkacaklarından dolayı tavuklarda ölüm durumları da yaşanabilecektir. 10 günü tamamladıkta sonra artık tavuklarınızı dışarıya çıkarmaya başlayabilirsiniz kümesin normal ışıklandırması da yapılır. Bu tavukların bir gün içinde en az 17 saat boyunca aydınlıkta kalması gereklidir. Bunu ise yaz ve kış mevsimine göre kendiniz düzenlemeniz gerekiyor.

           Tavuklar için genel konuşacak olursak onların alacakaranlığı sevmedikleri bilinir bunun içinde gün doğmadan ya da akşam karanlık çökmede önce tavukların ışıklarının açık olması gerekir. Bunun için tavuklarınızı beslediğiniz bölgeye göre ışıkların saatlerini 17 saat şeklinde ayarlamanız gerekiyor.

    Salma Tavukçulukta Kümes Isısı Ne Olmalı?

            Kümesinizin içindeki sıcaklığın kış aylarını baz alırsak en az 5 derece yazın ise en fazla 25 derece olması gerekiyor. Eğer ki sıcaklık olması gerekenden daha düşük ise bu durumda gerekli olan ısı ayarlamasını yapmalısınız. Aksi takdirde yumurtalarda verim düşüklüğü yaşayabilirsiniz.  

    Salma Tavukçuluk Kümesi Nasıl Olmalı?

             Kümesiniz çadır, betonarme ve prefabrik şeklinde olabilir. Ancak mutlaka havadar olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer ki kümesinizde havalandırma için pencere yoksa o zaman fan takmanız gerekecek ve bu şekilde havalandıracaksınız. Sıcaklarda ve soğuklarda kümes içerisindeki ısının ayarlanabilmesi için mutlaka izolasyon yapılması gereklidir. Betonarme kümeslerde duvarların sıvalı olması gerekir. Çatı eğer metal ise o zaman tavanda yalıtım olmalıdır. Çatı bölümünde plastik paneller kullanarak içeriye ışık girmesini sağlayabilirsiniz. Bu sizin elektrik tasarrufu konusunda da destekçiniz olacaktır. Kümesin tabanı beton olması gerekir. Beton üzerine talaş kaplanmalı ve içerinin sıcak olması gereklidir. Kümeste temizlik için içeriye traktör girebilecek büyüklükte kapı bırakılmalıdır. Yırtıcı hayvanlar sansar ve gelinciğin içeriye girebileceği her türlü delik kapatılmalıdır.

    Salma Tavukçulukta Tünekler Nasıl Olmalı?

           Salma tavukçulukta kümes kadar tavukların tüneyecekleri alanda önemlidir. Her tavuk için tüneğin uzunluğu 18 cm olması gerekir. Bu tavukların mutluluğu içinde önemlidir. Tünekler farklı yükseklikte olması gerekir. Çünkü bazı tavuklar alçakta uyumayı tercih ederlerken bazıları da daha yüksekte uyumak isterler. Eğer ki siz yüksek olan bir tüneklik koymamışsanız o zaman tavuklar birbirinin üzerinde tüneklemeye çalışacaklardır. Tavuklar yerlerde tünediklerinde başka bir tehdit olan haşeratlar onları rahatsız edecektir.

    Salma Tavukçulukta Folluklar Nasıl Olmalıdır?

           Her bir folluk 6 tavuk için olması gerekiyor. Follukları yerden yüksekte koymalısınız bunun içinde en az 1 metre yükseklik gerekir. Çünkü bu sayede tavuklar yere yumurtlamayacak, yumurtaları kirli olmayacak ve yumurta üzerine haşerat gelmeyecektir. Folluk koyacağınız yerin kümeste güvenilir bir nokta olması gerekiyor. Loş bir ışık görmesi tercih edilir. Folluk için para harcamak istenmiyorsa o zaman meyve kasalarından folluklar yapılabilir.

    Salma Tavuklarda Yemlik Nasıl Olmalıdır?

            Eğer ki tavuk sayınız 3 binin üzerinde olacaksa o zaman otomatik yemlikleri tercih edebilirsiniz. Bu sayede işçilik ve yem kaybının da önüne geçmiş olursunuz. Asma yemlik kullanıyorsanız onları kümese çok iyi yerleştirmeniz gerekiyor. Özellikle de içeri traktör girecek ise mutlaka traktörün geçişine engel olmamalıdır. Küçük yemlik kullandığınız zaman daha sık doldurmanız gerekecektir. Bunun içinde ideal olan 12 kiloluk olan asma yemlikler tercih edilebilir. Araziniz geniş ve yeşillik ise o zaman birkaç noktaya da yemlik koyabilirsiniz.
     
    Salma Tavukçulukta Kümes Dışı Nasıl Olmalıdır?

    Salma tavukçuluk yapıyorsanız kümesin dışında kalan araziye çok dikkat etmelisiniz. Çünkü bu alan çok önemli olacaktır. Doğal bir yumurta almak istiyorsanız unutmayın ki bu basit bir şey değildir. Bunun için her şeyin mutlaka planlı, bilinçli ve düzenli olması gerekiyor. Bunları yaptığınız zaman arkasından başarı gelecektir. Arazinin etrafının çevrili olması önemlidir. Bu tavukların güvenliği ve de sizin kontrolünüz için gereklidir. Bunun için yapılması gereken şey ise arazinin etrafının bahçe teliyle çevrilmesidir. Araziye kum, taş veya mucur gibi eşinebilecekleri şeyler dökebilirsiniz. Çünkü tavuklar eşinmeyi çok severler. Arazinizde tavuklar için yemlik ve sulukların bulunması onları çok mutlu edecektir. Unutmayın ki tavukların mutlulukları yumurta verimini de aynı oranda etkileyecektir.  

    Hangi Tür Irk Seçmelisiniz?

    Salma tavuklar ile ilgili olarak kümes, arazi, yemlik, gibi ayrıntıları öğrendik diye düşünüyorum. Ebetteki tüm bunlarla ilgili olarak besleyeceğiniz tavuklar yumurtanızın verimini oluşturacaktır. Eğer ki siz kaliteli yumurta ve doğru tavukları almak istiyorsanız o zaman yapmanız gereken ilk işlem kurumsal olan firmamızla iletişime geçmek olacaktır. Bize gerekli olan bilgileri aktarmanız halinde sizin için en uygun olan tavuk ırkları konusunda bilgilendirme yapabiliriz.  


  • SALMA TAVUKÇULUK


                Salma tavukçuluk, özellikle son 10-15 yıldır gündeme gelen, eski köy doğal yumurta üretim sistemine yakın en sağlıklı tavukçuluk olarak nitelendirilir. Sağlık açısından da bu önemli bir sistem olarak bilinir ve bu sistemde üretilen yumurtalar, doğal yumurta olarak  adlandırılır.

                Salma Tavukçuluk,  son yıllarda büyüyen bir pazardır. Çünkü özellikle yumurta ve piliç üretiminin üzerine yapılan eleştirilerle, sektörel anlamda, yumurtaların ve tavuk (piliç) lerin sağlıklı olmadığı düşüncesi ve algısı oluştu. Ama diğer üretim tarzlarında olduğu gibi Salma Tavukçulukta da üretim faktörlerini etkileyecek dış etkenler en minimum düzeye indirilmiştir. Salma tavukçulukta, tavuklar yumurta evresine girene kadar yardımcı yemler verilmelidir. Bunlara örnek olarak, organik buğday ve mısır verilebilmektedir. Tavuklar, yumurta evresine girdiğindeyse salma şeklinde devam edecekleri için yiyeceklerini topraktan kendileri temin edeceklerdir.

               Salma tavukçuluk doğal olarak devam ettiği için ışıklandırma, havalandırma ve benzeri faktörlere ihtyaç en az seviye de olacağı için giderler noktasında da fazla bir yatırımı gerektirmeyecek tavukçuluk çeşitidir.

                Özellikle köy veya şehir merkezinde yaşayan 1 dönüm ve üzerine bahçesi olan kişiler için Salma Tavukçuluk üretim çeşitidi, hem kolayca yapılabilecek hemde fazla sermaye gerektirmeyecek bir iş yatırımı olabilir.

                 Bizde Çetinler Tavukçuluk olarak yatırımcılara, girişimcilere , Salma Tavukçuluk  yapacaklara yardımcı oluyoruz. Yıllardır bu sektörde 1 numara olma yolunda giden firmamız, Salma Tavukçuluk için, hem ırk çeşitleri hemde uygu fiyatlarıyla siz yatırımcı ve girişimcileri bekliyor.



  • Salma Tavukçuluk İle İlgili Genel Bilgiler
     
               Son zamanlarda tavuk çiftçiliklerinin yanında boy gösteren salma tavukçuluk gün geçtikçe önemini arttırmaktadır. Artık insanlar kendi tavuklarını yetiştirme konusunda daha kararlı hale geldi. Büyük şehirlerde bu durum pek mümkün olmasa da kendine bahçe edinen ve köy ve kasabalarda yaşayan kişiler salma tavukçuluk fikrini benimsemeye başladı. Son zamanlarda kafes tavukçuluğu düşüşe geçmiş salma tavukçuluk daha çok rağbet görür olmuştur. Bunun en büyük nedenlerinden birisi maliyettir kümes tavukçuluğun çok fazla bakım ve gideri olduğundan insanlar artık daha doğal ve maliyetinin daha düşük olduğunu düşündükleri salma tavukçuluk sistemine geçmeye başlamıştır. Tabi salma tavukçuluk yapmanın da belli bir maliyeti vardır düşük sermaye ile olabilecek bir iş değildir. Örneğin besi tavukçuluğu yapmak isteyen bir kişi ilk olarak ne kadar tavuk beslemek istediğine karar vermeli sonrasında bir maliyet planı ortaya çıkarmalıdır. Bu işlerden iyi kazanç sağlamak istiyorsanız öncellikle küçük bir başlangıç yapmalısınız.

             Gerekli şartları oluşturduktan sonra sizin için 50 ile 100 arası tavuk yetiştirmek en uygunu olacaktır. Bu tavuk aralığında ayda elde edebileceğiniz yumurta miktarı 1000 civarı olacaktır. Salma tavukçuluk yapabilmeniz içinse ilk olarak güzel geniş ve güzel bir araziye sahip olmanı gerekmektedir. Uygun şartları sağladığınızda metre kare hesabı yapmanız gerekir. Tesis içersinde her 200 tavuk için 1 dönüm alan belirlemeniz gerekmektedir. Bu alan içerisindeki toprak canlı ve temiz olmalı, üzerinde herhangi bir çöp bulundurulmamalıdır. Bölgede ağaç bulundurulması ilave olarak faydalı olacaktır. Hayvanlarınızı korumak adına arazinizin çevresi mutlaka çit veya duvar çevrili olmalı aksi takdirde dışarıdan gelebilecek çakal, sansar, kurt gibi tehlikeli hayvanlar tavuklarınıza saldırabilir. Tavuklarınız arasında iri bir kaz bulundurursanız da havadan gelebilecek tehlikelere karşı onları korumuş olursunuz. Salman tavukçuluk için gerekli olan malzemeleri sıralama gerekirse en az 1 dönüm arazi, tavuklar için su deposu, 1 dönüm araziye denk gelecek 50 tavuk, 5 adet suluk, 5 adet yemlik, 1 ay yeterli olacak şekilde 3 torba yem, bir adet de kulübeye ihtiyaç vardır. İhtiyaca göre bu malzemelere ek yapabilirsiniz. Salman tavuk yetiştiriciliği için gerekli ortamı oluşturduktan sonra yapmanız gereken en önemli şey tavuk seçimidir. Dünyada ve ülkemizde bu tür yetiştiricilik için en yaygın olarak kullanılan tür longrin cinsi tavuklardır bu tavuklar beyaz yumurta verimi konusunda çok iyidir. Hem çok kaliteli yumurta vermesi hem de en sağlam tavuklar arasında yer alması nedeniyle çok tercih edilir. Bu işi ticari olarak yapmak istiyorsanız köy yumurtası yetiştiriciliği önemli bir adımdım ilk olarak küçük bir yer üzerinde yetiştirip herhangi bir sıkıntı yoksa büyük bir alana durumu yayıp ticari olarak faaliyet sürdürmeniz mümkündür. Günümüzde insanların organik yumurta yani salman tavukçuluk ile elde edilen yumurtalara ihtiyacı daha da artmış. Bu durum gün geçtikçe tercih edilir hale gelmiştir. Sağlık açısından çok büyük bir önemi olan organik yumurta yetiştiriciliği birçok bilinçli aile tarafından yoğun talep görmektedir. İnsanlar kendilerinin ve çocuklarının geleceğini düşünerek pahalı olsa bir organik olan yumurta ve tavukları tercih etmektedir. İyi bir ticaret yapmanız için her şey sizin elinizde zekanızı ve yeteneklerinizi kullanarak kısa süre içersinde büyük kazançlar elde edebilirsiniz. Tabi bu durum sizin elinizde bulundurduğunuz olanaklarla da alakalıdır sadece zeka ve yetenek yetmez belli bir sermaye, deneyim ve pazar hacmine önemlidir. Halk arasında beyaz yumurta genel olarak kafes yumurtası olarak bilinir kahverengi yumurta ise köy yumurtası olarak bilinir. Bu bilgi genel olarak doğrudur köyde yaşayan tavuklar toz toprakta gezip dolaştıkları için yumurta kabuğunun rengi de koyu olmaktadır. Çiftliklerde yetiştirilen tavukların yemlerinin içerisine kireç katıldığından yumurtaları hep beyaz olmaktadır. Bu yüzden de kahverengi yumurta denildiğinde akla köy yumurtası gelmektedir. Bir diğer cins tavukta Lohman Brown cinsi tavuklardır bunlar da salma tavukçuluk için çok uygundur. Sektör içerisinde bu tavuklarda yumurta tavukları olarak bilinir ve orta boyda olurlar. Bu cins tavuklar yılda 270-300 arası yumurta vermektedir. Bu tavukların piyasa fiyatları 17-18 hafta aralığında belirlenir ve günümüzdeki değeri 20 lira civarıdır tabi bu fiyat yerine göre değişir.  Tavuk kümeslerinin nasıl olacağı konusuna gelirsek kuş cinsinden yer alan tavuklar her zaman açık havayı ve güven verici bir ortamı isterler. Genel olarak diğer kuşlar gibi soğuklar sıcak yerlere göç etmeyi ister sıcaklarda ise serin yerlerde bulunmak isterler. Bu hayvanlar çok narindir ve çok dayanıklı değillerdir bunun için bulundukları ortamları güven verici olmaları gerekmektedir. Özellikle kış aylarında bu tavukları çok iyi muhafaza etmek gerekir kısa zamanda hastalanırlar ve diğer tavuklara hastalık bulaştırmaları halinde toplu telef olma durumu söz konusudur. Güzel bir ortam yapmak için tavukların etrafı çit ile çevrilmelidir. Özellikle kış aylarında rüzgar geçirilmemesi için özen gösterilmelidir. Kümes etrafı tamamen kapatılmamalı tavukların hava alması için delikler açılmalıdır. Yaz ve kış ayları öncesi folluklar kontrol edilmeli folluklar içersinde tavukların tünemesi için sopalar yerleştirmek gerekir. Salma tavuk yetiştiriciliği için hazırlanacak olan kümeslere de ayrı bir özen gösterilmesi gerekir. Hazırlayacağınız kümeslerin tabanı çok önemlidir kümes tabanını tavukların sağlığını düşünerek yapmanı gerekir taban iki çeşit olabilir birincisi beton ikincisi toprak beton taban çok tercih edilmez çünkü tabanın beton olması tavukların yerden soğuk kapsamına neden olur ve hayvanlar ishal olur. İkinci olarak da toprak taban bu tabanda mümkündür ancak bunun da temizlemesi çok zordur ikisini ortasında bir taban yapmak daha iyi olur ya da ahşap bir taban hem temizliği kolay olur hem de bakımı daha rahat. Salma tavukçulukta hayvanlar doğal ortamdan beslenmektedir ve herhangi bir yem takviyesine yaz boyunca ihtiyaç duymazlar.

              Bu hayvanlar kümes çevresinde ne bulurlarsa onları yerler toprağa eşeleyerek ne çıkarsa onu yerler genelde börtü böcek, çıyan, küçük yılan hatta akrepler bile vardır yediklerinin arasında ayrınca bu kümes hayvanları ot yemeyi de severler yonca bitkileri ve etlikler en bu tarz tavuklar için en ideal yiyecektir. Bu şekilde doğal beslenme ile tavuk yumurtaları daha protein ve daha sağlıklı olmaktadır. Kümes çevresinde yaşayan tavuklar için horoz gereklidir. Tavuklar horoz olmadan da yumurta yapabilir ancak yumurtalarda civciv çıkmaz döllenme olması ve üretim sağlama adına tavukların arasında horoz bulundurmanız gerekir. Özellikle bu işi ticari olarak yapmayı düşünen kişiler üreme sağlamalıdır bunun içinde horoz gereklidir. Genel olarak horoz olmadan yumurta olmaz kanısı yaygın olsa da bu durum yanlış bilinmektedir horoz olmadan da tavuklar yumurta yaparlar ancak döllenme olmadığı için üreme dolayısıyla civciv olmaz. Siz bu işi ticari olarak düşünüyorsanız hem civciv üretimi yapmalı hem de yumurta üretimine devam etmelisiniz. Salman tavukçuluk için çok iyi bir araştırma yapmanızı gerekiyor en doğru ırkı seçerek ve doğru yaşam şartlarını oluşturarak ilgili kontrolleri de sağlayarak kaliteli tavuk yetiştiricisi olabilirsiniz. 

Site ici arama