• Yumurta Tavuğu Fiyatları

    Yumurta Tavuğu Fiyatları


           Tavukçuluk sektörüne genel bir bakış yaptığımız zaman çok hızlı bir şekilde büyüme gerçekleştirildiğini görebiliyoruz. Özellikle de yumurta tavuğu noktasında bir hayli dikkat çekici bir büyüme söz konusu. Sektörün büyümesinin en önemli nedenlerinin başında organik yumurta arayışı geliyor. İnsanlar organik tavuk ve yumurtaya önem verdikçe bu yumurtaların satışının da giderek arttığı ve popüler hale geldiği biliniyor. Yumurta her insanın beslenmesi konusunda önemli bir yere sahip. Tam bir protein deposu olan yumurtanın a evimize gelene kadar geçen üretim sürecinde belli aşamalardan geçmiş olduğu biliniyor. Tavuk yetiştiriciliği yapılıyorken firmaların bu alanda çok dikkatli hareket etmeleri de başarı sağlamaları noktasında önemli bir ayrıntı olacaktır. Yumurtanın insan sağlığı üzerinde çok geniş bir etkisi ve faydası vardır. Örneğin bir bebeğin anne sütünden sonra ihtiyacı olan tüm besin değerli yumurta içerisinde bulunuyor. Yumurtanın içindeki proteinlerin yanı sıra vitaminlerde var. Dolayısıyla bu kadar faydalı olan bir besin maddesinin de tüketilmesi onun ancak üretim ve fiyatıyla alakalı olacaktır. Yumurta tavuğu fiyatları belirlenirken bunun içinde piyasa şartları genel olarak değerlendirilir ve ona göre bir belirleme yapılır. Türkiye tavuk ve yumurta sektöründe önemli bir yere sahip olmasının yanı sıra aynı zamanda oldukça da zengin. Uygun fiyatlarla satışı yapılan yumurta eğer ki ihtiyaç fazlası olarak görülürse bu duruma bu sektör üzerinden de ticaret yapılabilir. Ancak bunun için iyi bir analiz yapılması da şarttır.

              Yumurta tavuğu fiyatları göz önünde bulundurularak bu sektöre giriş yapmak istiyorsanız öncelikli olarak yapmanız gereken işlemin bu piyasa ve çevrenizdeki ihtiyacın da ne kadar olduğunun tespit edilmesi gerekir. Bunun için iyi bir gözlemleme yapmak gereklidir. bunun nedenlerinden birisi de bulunduğunuz bölgedeki potansiyel yüksek olmuş olsa bile maliyetle ilgili olarak bir çalışma yapılmasıdır.  Yumurta tavuğu fiyatlarını etkileyen faktörlerden birisi de tavuk çiftliğinin kurulması sırasındaki gereklilikler. Tavukların temin edilmesi, pazarlama süreci ve ulaşım gibi tüm konu başlıkları ince ince değerlendirilerek hesaplamalar bulunduktan sonra artık Pazar araştırması da az çok tamamlanmış olacaktır. Uygun bir çiftlik arazisi bulunduktan sonra buraya konulacak olan yumurta tavuklarının ırkının da belirlenmesine geçilmelidir. Bu konuda hangi türler en iyisidir derseniz bizim size önerimiz Ataks ve Lohman Brown cinsi tavuklardan yana olacaktır.

              Kuracağınız çiftlik ne kadar büyük olursa tavuklardan elde edilecek olan verimler de aynı oranda yüksek olacaktır. Yumurta tavuğu fiyatları yemlerle de alakalı bir konudur. Çünkü yumurta tavuğunun yetiştirilmesi sırasında besinlerinin de mutlaka dengelenmiş olması gerekiyor. Bunun içinde karma yemler kullanılması gerekli olacaktır. bir tavuktan yeterli düzeyde verim alınması hedefleniyorsa bunu etkileyen en büyük faktörler arasında tavuklara yapılacak olan periyodik bakımlardır. Üretim şartlarındaki Pazar iyi takip edilmeli ve tavuklar belli bir haftaya geldikten sonra berim dışında bırakılmalıdır.  Tavukları piliç aşamasından itibaren yetiştirmek istenler kontrollerini sürekli yapmalıdırlar. 16-18 hafta arasına gelen piliçler büyütme kümesinden alınarak yumurtlama kümesinde tutulması gerekir. Yumurta tavukları için ya uygun koşullarda kümes ya da kafes ayarlanmalıdır. Tavukların strese girmemesi adına kümesler arasında geçiş yaparken vitamin desteği verilmelidir. Yumurta tavuklarına standartlara uygun şekilde grit verili bu destek yumurta döneminde yem tüketiminin azalmasına yardımcı olacaktır. Yumurta tavukçuluğunda tavuk için hazırlanan ortam çok önemlidir. Bunun içinde kümesin ısısından tutunda havalandırmasına, nem dengesine varıncaya kadar hepsinin en ince ayrıntısına kadar hesaplanması gerekiyor. Aydınlatma sistemi, yemliklerin durumu ve suluklar özenli bir şekilde hazırlanmalıdır.Yumurta tavuğu sektöründe kar elde etmek isteniyorsa kafes ile kümes arasında nasıl bir tercih olmalı derseniz size tavsiyemiz ise kafeste beslemek olduğunu belirtelim. Bireysel ya da ticari olarak bu işi yapmaya karar verdiğiniz zaman işe kafes tercih ederek başlamanızın sizin için daha avantajlı bir tercih olduğunuzu söyleyebiliriz.  Çünkü kafes kullandığınız zaman kümeste beslemiş olduğunuzdan 4–5 kat daha fazla tavuk yetiştirebilirsiniz. Bunu yanı sıra altlık gibi herhangi bir sorununuz da olmayacağı gibi yumurtalarınız da daha temiz olacaktır. Kafes tavukçuluğu yapmanın bakımları noktasında kümes tavukçuluğuna oranla daha zahmetsiz ve kolay olduğunu söyleyebiliriz. 

               Kafes tavukçuluğunda tavuklar çok fazla gezemediklerinden dolayı vücutlarında biriken enerjiyi de atamazlar ve bu sayede de yem tüketimleri de daha aza olacaktır. Unutulmaması gereken nokta yumurta tavukçuluğunda tavukların bakımları daha zordur.ancak kafes tavukçuluğu sayesinde bu durum daha da kolay bir hale getirilmiştir. Organik yumurta yetiştiricilerine baktığımız da bu yöntemleri çok fazla tercih etmediklerini görüyoruz. Onlar tercihlerini salma tavukçuluktan yana kullanırlar. Salma tavukçuluk sektöründe yarkalar gezmek için kendilerine alan bulur ve doğal bir şekilde yaşadıklarından olayı da organik yumurtlarlar. Bu da yumurta tavuğu fiyatları göz önünde bulundurulduğunda zahmetli olsa da daha karlı olarak düşünülebilir.

            Salma tavukçulukta bakım daha fazla gerekir ancak yem masraflarının fazla olmamasından kaynaklı olarak bu tür besicilikte tercih edilmektedir. Salma tavukçulukta tavuklar gezdikleri içinde kendilerine göre aydınlık alanlar bulup gün ışığından istifade edebilirler. Bugün etrafımızdaki kişilere baktığımız zaman organik yumurta tercih ettiklerinden dolayı kendi kümeslerinde tavuk besliyorlar. Ancak bazıları da bu işin karlı olduğunu düşünerek ticari olarak yapıyorlar. Ticari olarak salma tavukçuluk sektörüne girdiğiniz zaman karşınıza çok büyük pazarların da açılmış olduğunu görebileceksiniz. Hatta bu işi daha geniş bir çapta yaptığınız zaman yalnız ülkemizde değil aynı zamanda yurtdışına da satım yapabildiğinizi bilirsiniz.

    Yumurta Tavuğu ve Türleri
     
             Türkiye’de ticari alanda bazı sektörler var ki onlarında her geçen gün biraz daha büyüdüğünü görebiliyoruz. Yumurta tavukçuluğu sektörü de yumurta tavuğu fiyatlarına paralel olarak büyüyor ve dikkatleri bu yöne doğru çekiyor. Büyümenin en büyük nedenlerinin başında ise insanların artık sıradan tavuk yerine köy tavuğu tercih ediyor olmalarından kaynaklanıyor. Etrafımıza baktığımız zaman her şeyin GDO’lu olduğunu görebiliyoruz. Dolayısıyla bunu fırsat bilen kişilerde sırf daha organik beslenmek adına köy tavuklarını ve organik yumurtaları tercih ediyorlar.

             İnsanların bu ilgisi sürekli olarak artınca yumurta tavuğu fiyatları aynı oranda yükseliyor. Firmalar sürekli olarak kendilerini denetleyip gözden geçirdikleri içinde teknolojinin imkanlarını kullanarak kendilerini daha büyütüp satışlarını da artırdıklarını görüyoruz. Biz firma olarak kendimizi bu alanda sürekli olarak yenileyip ve Türkiye’nin en önemli tavuk yetiştiriciliği yapan firması olarak en üst hedefe taşıyoruz. İhtiyacınız olan yumurta ve tavuklar için bizimle iletişime geçmeniz sorununuzun ve kafanızdaki soru işaretlerinin de ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır.

    Yumurta tavuğu fiyatları ile ilgili olarak firmamızla ile iletişime geçebilirsiniz.


  • Günümüzde Yumurta Tavukçuluğu
     
                   Dünyada ve ülkemizde tavukçuluk son dönemler çok gelişmiştir. İnsan ihtiyaçları arasından ilk sırayı beslenme almaktadır. Beslenme sektörünün de vazgeçilmez gıdaları arasında tavuk ve yumurta yer almaktadır. İnsan sayısı arttıkça beslenme ihtiyacı da bu duruma paralel olarak artmıştır. Yumurta ve tavuğun maliyeti düşük ve çok sağlıklı olması en çok tercih edilen besinler arasına girmesini sağlamıştır. Özelikle tavuk yumurtası insanın muhtaç olduğu tüm besin değerlerini içinde barındırır. Çok hızlı sindirilen yumurta hızla vücut proteinlerine dönüşmektedir. Aynı zaman çoğu vitamini de içinde bulundurur.  İnsan beslenmesinde bu denli önemli yer tutan tavuk ve tavuk ürünleri ilgili sektöründe hızla büyümesini sağlamıştır. Özellikle 90 yıllardan sonra ülkemizde tesisleşme artmış çok büyük yatırımlar yapılmıştır. Bu üretimlerin başında yumurta tavukçuluğu gelmektedir. Tavuk ve tavuk ürünlerinin yanında en çok tüketilen gıda yumurta olmaktadır. Yumurta tavukçuluğuna başlamadan önce tesislerin çok özenerek hazırlanması gerekmektedir.

                  Tavuk tesisleri çok hijyenik koşullar altında olmalıdır. Herhangi bir tavuğun hastalanması tüm tavukların hastalanmasına neden olacağı için tüm kontrollerinin düzenli yapılması gerekiyor. Çiftlikler için belli standartlar oluşturulmuş ve gerekli koşullar sıralanmıştır. Bunlara çok özen göstermek gerekir ayrıca yetiştireceğiniz tavuklar veteriner gözetimi altında olmalıdır. Yumurta tavukçuluğunun ilk adımın sağlıklı civciv temini ile başlar. Alınacak civcivlerin sağlıklı bakımlarının yapılmış olması ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca sertifikalandırılmış ve ruhsatlandırılmış olması gerekmektedir. Yetiştirilmek üzere alınacak civcivler damızlık işletmelerinin kuluçkahanelerinden getirilmelidir. Civcivleri getirmeden önce kümesin içi ve çevresi temizlenmeli içinde ve etrafındaki atıklar temizlenmeli hijyenlerinin sağlanmış olması gerekmektedir. Kümesin içersi bol suyla yıkanmalı etrafı da dezenfekte edilmelidir. Aynı şekilde daha önce kullanılan kümes ekipman ve gereçleri de bol suyla yıkanarak dezenfekte edilmelidir. Civcivler için kümes içersinde uygun bir ortam yapılmalıdır. Kümesin zemini talaş, saman gibi kuru malzemelerle örtülmeli, kümesin her tarafı kapatılarak tütsülenme yapılaması gereklidir. Civcivleri kümese sokmadan önce mutlaka bütün duvarlar badana yapılmalıdır. Badana sonrası ve ilaçlama sonrası kümesin hava alması için 1-2 hafta boyunca kümes havalandırılmalı ve içerisine kimse girmemelidir. Kümes temizliğine yeterince özen gösterilmezse hassas olan civcivler kısa süre içinde hastalanır ve bulaşıcı hastalık ile hepsi telef olur. Her civciv kümese getirildiğinde bu işlemlerin yeniden yapılması gerekmektedir. Hem civcivlerin hem de olgunlaşıp büyüyecek olan tavukların sağlığı için bu işlemler çok önemlidir. Kümes içerisinde yapılan dezenfekte işlemi mikroorganizmaların ölmesini sağlar ve civcivlerinizi hastalıklara karşı korur. Yine civcivlerinizi kümeslere getirmeden önce dikkat etmeniz gereken bir diğer hususta kümes içerisindeki soba, ampuller, perde, kablo gibi ekipmanların kontrollerinin yapılması varsa arızalarının giderilmesidir. Civcivler kümese yerleştirildikten sonra bu işlemleri yapmanız zorlaşır size çok vakit kaybettirir. Kümes içersindeki hijyeni korumak için mümkün olduğunca az kişi kümes içerisine girmelidir gereksiz ve işi olmayan kişileri içeride bulundurmayın. Kümes bakımında dikkat edilecek bir diğer konuda civcivleri kümes sıcaklığının belirlenmesidir. Civcivleri kümese getirmeden önce sıcaklık seviyesini 32-35 derece aralığında korumanız gerekir bunun yanında kümes sıcaklığının da 26-27 derece civarında olması önemlidir. Yumurta tavukçuluğunda kümes içerisindeki civcivlerin sayısı ve metrekare hesabı dikkate alınmalıdır. Kümes ısısı ve nemi kontrol edilmeli, yeterli alan sağlanmalıdır. Civcivlerin tek bir alanda yığılması engellenmeli, altlıkları kuru olmalı ve kümes içerisinde cereyan olması engellenmelidir. Kümeste havalandırma ve aydınlatma yeterli seviye olmalıdır. Civcivlerin sayısına göre yeterli sayıda yemlik ve suluk ayarlanmalıdır. Çevre şartlarına göre veteriner eşliğinde hayvanlar için kaliteli bir aşı programı belirlenmelidir. Civcivler kümese alındıktan sonra 3 saatte bir şekerli su ile beslenmeli, içme sularına vitamin katılmalıdır. Civcivlere ilk haftalarda 2 cm aralığında suluk verilmeli daha sonraki hatalarda suluklar önlerine asılmalıdır. Civcivlerin büyüme safhasında da çok dikkat edilmeli bakımları ve hijyen şartları sürekli olarak sağlanmalıdır. Bunların yanında büyüme evresi de ilk haftalarda olduğu gibi dikkat ve özen ister. Civcivlerin 3. Haftasından itibaren kümeslerin içerisinin çok iyi havalandırılması sağlanmalıdır.

                      Yumurtacı civcivlerin kümeslerinin aydınlatılması ilk haftalarda tüm gün olarak belirlenmeli daha sonrasında bölgenin enlem, güneşin doğuş ve batışı, kümes içersindeki aydınlatma bölgeleri ve mevsimsel etkileri göz önünde bulundurarak aydınlatma programı belirlenerek buna uygun hareket edilmelidir. Aydınlatma için kullanacağız ampullerde tabandan 2 metre yükseklikte ve her 15 metre kareye denk gelecek şekilde konmalıdır. Kümes içersindeki ışık şiddetti de orantısal olarak ayarlanmalıdır. Civcivler piliç haline geldikten sonra 16. Hafta ile 18. Hafta aralığında hayvanlar büyüme kümeslerinden alınarak yumurtlama kümeslerine geçirilmesi gerekir. Taşımaya çok özen gösterilmelidir hayvanların strese girmemesi çok önemlidir bunun için serin ve karanlık bir ortamda taşıma işlemi gerçekleştirilmelidir. Yumurta tavukçuluğun son aşamasında da piliçleri stresten uzak tutmalı, uygun yemler verilmeli ve yumurta dönemine kadar yemlerine takviye yapılması gerekmektedir. Son olarak yumurta verime etki eden faktörlere çok dikkat edilmeli gereken özen gösterilmelidir. 

  • Yumurta Tavuğu Sektörü



           Dünya üzerinde yaklaşık olarak 600 bin canlı hayvan türü bulunuyor. Bu türlerden 10 bin’i kuşlara aittir ve tavuklar da kanatlı bir hayvan olduğundan dolayı kuş türleri arasında gösterilebilir. Kuşlara genel olarak bakarsak ise sayısal anlamda en kalabalık grubu tavuklar oluşturuyor diyebiliriz ancak burada kesin bir sayı verin derseniz tam olarak bir açıklama yapamamakla birlikte bugün dünya genelinde yaklaşık olarak 9 milyara yakın tavuk üretimi olduğunu söyleyebiliriz. Tavukları zoolojik bir sınıflandırma içerisine değerlendirirsek sülünler familyasından olduklarını söyleyebiliriz ve evcilleştirilmiş olan gup gallus domesticus olarak isimlendirilirler.

           Tavukların evcilleştirilmesine baktığımız zaman insanlık tarihinin ilk dönemlerine kadar gidecektir. Ancak kesin bir zaman da bilinmemektedir. Tavukçuluk ilk olarak eski Mısır’da yapılmaya başlanmış ve o dönemlerde yapay fırınlar yapılarak burada üretim sağlanmıştır. günümüzde o fırınların örnekleri halen Mısır’da bulunmaktadır.

           Tavukçuluk üretim ve satışıyla ilgili olmakla birlikte ıslah, kuluçka, barındırma, yemleme gibi durumları içerir. Bu anlamda tavuğun korunması, beslenme pazarlama noktasında önemlidir. Tavukçuluk hayvancılık sektörü içerisinde ana kollardan birini oluşturmakta dolayısıyla tarımsal faaliyetler içerisinde yer almaktadır. Bu da tavukların yetiştirilmesinde teknik insanların olmasını gerekli kılmış ve sektör hakkında eğitim alınmasını sağlamıştır. Tavukçuluk tek başına düşünülmediğinden dolayı beraberinde birçok sektörü de ayaklandırmaktadır. Örneğin yumurta tavuğu ya da yarkalar.

           Tavukçuluk sektörü hayvancılık ve tarımsal faaliyetler konusunda daima geliştiğinden dolayı gün geçtikçe de artan bir ilgiye maruz kalmıştır. Tavuk ürünlerini genel anlamda değerlendirecek olursak ülkemizde de önemli bir sorun olan yetersiz beslenme noktasında da problemin çözümü için doğru yararlanılabilecek olan bir yoldur. Hızlı erişebilmek ve ucuz olması da besin kaynaklarının en başında gelmesine olanak sağlamıştır. Mesela tavuk yumurtası içerisinde protein, vitamin ve mineraller bulunduğundan hem lezzetli, hem besleyici hem de sağlıklı bir besin aracıdır. İster tek başına olsun isterse diğer yiyeceklerle birlikte çok rahat bir şekilde tüketilebilir. 

           Tavuklar için yalnız besin kaynağı demek doğru değildir aynı zamanda aşıların hazırlanmasında döllenmiş yumurtalar kullanılabilir dolayısıyla yenemeyecek olan bir yumurta da gübre yapımında kullanılabilecektir. Tavuk yumurtası her alanda değerlendirilebilir mesela matbaacılık, fotoğrafçılık, ciltçilik, şarap, şampuan ve dericilik mesleğinde tercih edilebilir. Yumurtanın kendisi kadar kabukları da önemli bir vitamin kaynağı olarak bilinmektedir.

    YUMURTA TAVUKÇULUĞU

            Yumurtanın insan hayatı için ne kadar önemli olduğuna yukarıda değindik ancak bu bir anlamda yumurta üretimine de gözlerin çevrilmesine neden oldu. Dolayısıyla yumurta tavuğu sektörü içerisinde tavuk ırkları da ayrılmaya başladı. Üreticiler tavuk alırken henüz civciv ya da yarka aşamasındayken yumurta tavuğunu tercih ediyorlar. Bu da kendi sektörü içerisinde daha doğru ve emin adımlarla hareket etmelerine olanak sağlıyor. Yumurta sektörü içerisinde bende varım demek isteniyorsa bu durumda verimde önemlidir. Modern bir yumurta tavukçuluğunda başarı aşağıdaki maddelere göre değişiklik gösterecektir.
    ·         Yumurta tavuğu besliyorsanız yıllık yumurta üretiminiz tavuk başına en a 240 olmak durumundadır.
    ·         Bir tavuktan tam olarak verim alınması isteniyorsa bir düzüne için tavuğun yediği yem miktarının 2 kilogram olması gerekir.
    ·         Tavukların yumurtlama dönemi içerisinde en fazla % 1-1,25 oranında ölüm gerçekleşmesi gerekir. Bu oranın üzerinde olan ölümler tavukçuluk sektörü için önemlidir ve mutlaka müdahale edilmesi gerekir.
    ·         Tavuktan almış olduğunuz büyük yumurta oranının % 70-75 üzerinde olması gerekir.
    ·         Kırık yumurtaların sayısı % 2’yi geçmemesi gerekir.
     Yukarıdaki hedefler doğrultusunda en verimli şekilde üretim gerçekleştirebilmeniz için mutlaka yeteri sürüde tavuğunuzun olması gerekir. Tavukçuluk sektöründe sürü sayınız ne kadar fazla olursa kazancınız da o kadar artacaktır.
      

  • YUMURTA TAVUGU


    Yumurta Tavuğu Irkları
     
            Son dönemde teknolojinin gelişmiş olması bile bazı sektörlerin halen talebin yüksek olmasının önüne geçemiyor. Bu da doğal olan ve organik ürünler şeklinde tanımlanabilir. Sanıyorum ki büyük bir çoğunluğun hayali günün birinde doğal hayata geri dönerek kendi ürünlerini yetiştirip kendi ürünlerini tüketmek. Ancak bunu bir sektör olarak düşündüğünüzde de doğal ürünlerin bir hayli gelir getirici olduğunu görebiliyoruz. İnsanlar artık doğal beslenmek ve sağlıklı kalmak istiyorlar. Doğal beslenmek denildiğinde de ilk aklımıza gelen sektör tavukçuluk. Çünkü tavuklar doğal yollarla üretildiğinde etinden yumurtasına varıncaya kadar pek çok kazanç kapısı sağlayabilecek güce sahiptir. Günümüzün en trend mesleklerinden birisi yumurta tavuğu üreticili diyebiliriz. Peki, yumurta tavuğu diyoruz ancak yatırımcıların bunun için ne yapmaları gerekiyor bir bakalım.
     
           Salma tavukçuluk sektörü içerisine girmek istiyorsanız öncelikli yapmanız gereken yumurta tavuğu almak olacak. Özellikle 16 haftalık olarak satın aldığınız da 25. Haftaya geldiklerinde onlardan % 90 şeklinde verim alabiliyorsunuz. Lakin bunun içinde en çok yumurta veren tavuk ırklarını tanımanız gerekiyor. Çünkü her tavuktan beklediğiniz verimi alamazsınız. Dolayısıyla sizin amacınız yumurta satarak para kazanmak bunun için de bu şart.
    En Fazla Yumurta Veren Tavuk Irkları
     
    LİGORİN YUMURTA TAVUĞU
     
    Ligorin dünyada en çok aranan yumurta tavuğu arasındadır. Yıllık yumurta üretimine baktığınız da 300’ e kadar çıkabilir. Elbette ki bu bir bakıma tavuğa yaptığınız bakım şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Ligorin ırkının bir diğer özelliği ise en az yem tüketmesidir.
     
    LOHMAN BROWN YUMURTA TAVUĞU
     
    Lohman Brown’un fazla tercih edilmesinin nedeni sağlıklı olmaları ve dayanıklı olmalarıdır. Yıllık yumurta üretimlerine bakarsak 250-300 arasında değişiklik gösteriyor.
     
    TİNTED YUMURTA TAVUĞU
     
    Tinted Türkiye’ de henüz yeni bilinen tavuk ırklarından birisi sağlık ve dayanıklılık bakımından en stabil olan hayvan cinsidir. Bir yılda 350’ye kadar yumurta verebilir.  
     
    NİCK BROWN YUMURTA TAVUĞU
     
    Nick Brown ile Lohman Brown birbirine çok benzeyen ırklardandır. Yıllık yumurta verimlerine baktığımız da ise 250-300 arasında değişiklik gösteriyor. 
     
    ATAK VE ATAK-S YUMURTA TAVUĞU

    Atak tavukları Türkiye’ de ilk yumurta üretimine başlanmış olan ırklardan bir tanesidir. Uzun çalışmalar neticesinde yüksek verimlilik artışı sağlanmış olmakla birlikte yılda 250-300 kadar yumurta verebilirler.  Atak ve Ataks’ların yumurtaları yaklaşık 65 gramdır.
     
    BRAHMA YUMURTA TAVUĞU
     
    Brahma yumurta tavuğu yukarıda saymış olduğumuz yumurta tavuklarına göre çok az miktarda yumurta verirler yılda 150 adet üretim yaparlar. 
     
    AVUSTRALORP YUMURTA TAVUĞU
     
    Bu tavuk cinsi hakkında çok fazla bilgi olmasa da bir zamanlar bunların 350’nin üzerinde yumurta verdikleri biliniyor. Şu anda ise bu tavuktan yıllık 200-250 arasında bir üretim alınıyor. 
     
    PLEYMUT YUMURTA TAVUĞU
     
    Pleymut Amerikan ırkından olan bir tavuk cinsidir. Yılda 200-250 kadar yumurta üretebiliyor. Üstelik et bakımından da yerini koruduğu biliniyor.
    Türkiye’ de yumurta üretiminin çok uzun zamandan beridir yapılmış olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yatırımcılarda artık gördüler ki bu sektörde ciddi bir kar ve verimlilik var. Doğru şartlar altında gerçekleştirildiğinde kar etmemek gibi bir durum söz konusu değil ancak bunun için doğal ve sağlıklı bir kümes kurulması gerekiyor. Yeni başlayan birilerinin mutlak suretle doğru tavuğu tercih etmesi gerekir ve yukarıdaki bilgilerde de doğru tavuk seçimi hakkında geniş bilgi verilmiş durumda. Bu bilgiler ışığında istediğiniz bir ırkı tercih edebilir ve kısa zaman içerisinde yumurta üretimine de başlayabilirsiniz.
     
     
     


  • Kanatlı Hayvancılık Sektöründe Neler Yaşanıyor?
     
               Kanatlı hayvan sektörünü ele alalım dediğimizde ilk akla gelen tavuk olmaktadır. Dünyada ve ülkemizde gerek kırsal gerekse de şehirlerinde yakınlarında kurulan modern tesislerde üretimi en fazla olan kanatlı hayvan türüdür. Tavuk ve tavuk ürünleri ülkemizde ve dünyada en çok tüketilen gıdaların başında gelmektedir o yüzden sektör ağı çok yaygındır. Piliç eti hayvansal ürünler içersinde en ekonomik olanıdır ve sağlıklıdır. Her kesimin ekonomik olarak ulaşabileceği bir gıda türüdür. Tavuk üretimini iki başlık altında değerlendirebiliriz. Birincisi et ihtiyacını karşılamaya yönelik etlik tavuk üretimi ikincisi ise yumurta ihtiyacını karşılamaya yönelik yumurta tavukçuluğudur. Şimdi bunları tek tek ele alalım..

    Etlik Üretim İçin Piliç Yetiştiriciliği
     
               Etlik ihtiyacı karşılama yönelik piliç üretiminde nelere dikkat edilmelidir ya da hangi kriterlere göre bu üretim yapılır. Öncelikle üretim süresi kısa olmalı 45 gün kadar bir süre ön görülmelidir, seri üretim söz konusu olduğu için yoğun bir üretim döngüsü olmalıdır, iş gücü düşük olmalıdır, kırmızı et dikkate alındığında beyaz etin yani tavuk etinin daha ucuz olması gerekiyor, sindirimi kolay, kolesterol ve yağ oranın da düşük olmalıdır, bunlar üretim öncesi bilmemiz gerekenlerdir. Peki üretim nasıl yapılır..

                Bu işe girmiş bir üretici gerekli uygun koşulları sağladıktan sonra üretimini isterse kendi başına isterse entegre firmalarda birlikte yapabilir. Kendisi yapmak isterse zor bir süreçten geçmesi gerekiyor. Çünkü tek başına başladığı işte sağlık, civciv temini, yem temini, nakli, kesimhane, sağlık kontrolleri, pazarlama gibi birçok firmalarla ayrı ayrı ilişki kurmak zorundadır. Şayet üretici entegre bir firmayla anlaşırsa sadece civcivleri büyütüp kesilme aşamasına gelene kadar ki süreçte bakım ve idaresini yapar. Üretici civcivleri entegre firmadan alır ve 35 ile 45 gün arasında kadar büyütür ve sonrasında satar, satım işlemi tamamlandıktan sonra üretici hayvanların bulunduğu kümesi temizler, bakımı yapar, dezenfekte ettikten sonra yeni civciv alır ve yetiştirmeye tekrar başlar. Bir tavuk üreticisi yılda ortalama 4 ile 7 sefer üretim yapabilmektedir. Kümeslerde hayvanlar taşlık üzerinde bulunur. Üreticiler genellikle kafes tercih etmez, yemlik ve suluklar hayvanların önünde bulunur, etlik piliç üretiminde her hangi bir sınırlama yoktur. Aynı şekilde tüm dünyada ne tüketiminde ne üretimine bir sınırlama konmamıştır. Kolayca pazarlanabildiğinden tüm dünyada çok yayın bir sektör haline gelmiştir. Piliç etinin hazırlanması, pişirilmesi ve sindirilmesi çok kolaydır.
     
    Yumurta Tavukçuluğunu Ele Alalım
     
               Tavuk ve tavuk ürünleri çok önemli bir endüstri haline gelmiştir. Dünya ve ülkemizde yaygın olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Yumurta tavukçuluğu da ihtiyaca paralel olarak büyümüş ve gelişmiştir. Yumurtanın faydalarını ele aldığımızda beslenme açısından çok faydalı bir gıdadır. Yumurta anne sütünden sonra gelen en önemli ve bütün besin değerlerini içersinde bulunduran tek gıdadır. Yumurta içersinde en değerli proteinleri içermektedir. Yumurtada a,d,e ve b vitaminleri bulunmaktadır. Üretici yumurta tavukçuluğuna başlamadan önce tüm koşulları yerine getirir kanatlı hayvanlar için kümesi en uygun şekilde hazırlar ve üretim için 16 haftalık yarka denilen dişi tavukları temin eder ve bunları kümese doldurur. Tavuklar sürekli yemle beslenerek belli periyotlarda yumurta vermeleri sağlanır, daha sonra yumurtalar entegre firmaya gönderilir ve piyasaya sürülür,
     
     
     
     
     
     
    Yumurta Tavukçuluğu ile Etlik Tavukçuluğu Karşılaştıralım
     
     
    Etlik Tavukçuluk        -           Yumurta Tavukçuluğu
                               
    AVANTAJLARI
     
     
     üretim süresi kısadır genellikle 45 gün olur
     sürekli üretim söz konusudur.  
     Yemin ete dönüşme oranının yüksek olması,
     iş gücü diğer üretim faaliyetlerine göre daha azdır.  
     kırmızı ete oranla maliyeti düşük ve piyasası daha ucuzdur.
     yağ  oranı düşüktür.
     besin değeri yüksektir.
     
     
     Diğer kümeslere oranla 4-5 kat daha fazla tavuk beslenir.  
     Altlık kullanma gibi bir durum yoktur.
     yumurtalar daha hijyeniktir.
     yemden yaralanılma oranı yüksektir
     yere yumurtlama yapmazlar .
     Yetiştirilen tavuklar kapalı bir alanda oldukları için bakım ve beslenmeleri kolaydır.
     yumurtaları diğer tavuk yumurtalarından biraz daha büyük olmaktadır.  
     hastalıklara bağlı olarak ölüm oranı daha düşüktür.
     iş gücü gereksinimi düşüktür.
     tavukların kontrolü kolaydır.
     hastalık kontrollerini yapmak basittir.
     
                           
     
    SAKINCALARI
     
     Hayvan başına düşen masrafları kafes maliyeti nedeniyle fazladır.
     hayvanlar kümeslerde yani doğal ortamlarının dışında yetiştirildikleri için bakımları daha zordur.  
     güçlü bir havalandırma sistemine ihtiyaç vardır.
     tavuklar toplu halde yaşadıkları için hastalığın buluşma riski vardır. Bu yüzden sürekli sağlık kontrolü yapılmalıdır.  
     
     
     Hayvan başına düşen masrafları kafes maliyeti nedeniyle fazladır.
     yumurtaların çatlak olma olasılığı yüksektir.  
     yazın, gübrede fazla miktarda sinek ürer ve sorun yaratır.
     kafeslerde biriken gübreyi belirli aralıklarda temizlemek gerekir.
     tavukların hareket alanları kısıtlı olduğu için karaciğer yağlanması nedeniyle hastalanma olasılıkları vardır.  
     güçlü bir havalandırma sistemine ihtiyaç vardı.  
     yumurtalar sürekli olarak ayıklandığı için yedekte tavuk bulundurulması gerekmektedir.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    Et Tavukçuluğunun Ülkemizde Gelişimi
     
                 Ülkemizde tavukçuluk sektörü, 1970’li yıllarda başlamıştır. O zamanlar tavuk ve tavuk ürünleri üretimi pahalı ve sınırlı bir şekilde yapılmaktaydı. 1980 yıllarda ise kanatlı hayvan üretimi faaliyetleri yayınlaşmış kapasite oranları artmış ve entegre tesisler çoğalmıştır. Sektörde büyük bir gelişme yaşanmıştır. Bu tecrübelerden yola çıkarak 1990’lı yıllarda ise dünya standartları yakalanmış, büyük yatırımlarla birlikte sürekli üretim sağlanarak günümüze gelinmiştir. Tavuk üretiminde Türkiye söz sahibi haline gelmiştir.  2000’li yıllarda tavuk üretim sektöründe AB uyum çalışmaları başlamış ve 2005 yılında AB ülkelerinde ithal edilebilinecek seviyeye gelinmiştir. Ülkemizde üretilen tavuk ve tavuk ürünlerinin yüzde 80’i son derece modern tesislerde üretilmektedir.
     
    Yumurta Tavukçuluğunun Ülkemizde Gelişimi
     
              Ülkemizde 1970’li yıllarda başlamıştır yumurta üretimi yıllar geçtikçe üretim alanında süreklilik sağlanmıştır daha kaliteli bir üretim sağlanmıştır. Türkiye yumurta üretiminde dünyada ilk 10 içersinde yer almaktadır. Bunda ülkemizdeki tüketiminde payı yüksektir. Türkiye’de yapılan üretim ile hem vatandaşlarımızın hem de dünyadaki insanlığın hayvansal protein ihtiyacı karşılanmaktadır. Türkiye’nin üretimden ziyade en büyük avantajı coğrafi konumudur. İstenilen ürünler en kısa sürede istenilen ülkeye ihraç edilebilmektedir. Yumurta üretiminde standartlar bellidir. Üretim türk gıda kodeksi tebliğine uygun olmak zorundadır. Yumurtalarında pazarlanması ve etiketlenmesi de ayrı bir kriterdir. A sınıfı üretilen yumurtalar direk tüketim için insanlara sunulurken B sınıfı üretilen yumurtalar gıda sanayisinde değerlendirilir. A sınıfı yumurtalardan bahsetmek gerekirse 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılmak zorundadır. Ve yumurtaların son tüketim tarihi 28 günden fazla olamaz. Taze yumurta olarak belirtilen yumurtaların üzerinde tarih yer alır.  Yumurta ve tavuk arasındaki bağlantıyı ele alan bir konu da yarka tavuğudur şimdi bunu kısa inceleyelim..
     
               Yarka tavuğu yumurtlama dönemine gelmiş tavuğa denir. Civciv olarak dünyaya gelen bir tavuğun yarka adını alabilmesi için 20 haftalık olması lazım. Bu süreçte sonra sağlıklı ve bakımları yapılmış olan tavuklardan istenen verim alınır. Yarka tavuğu yetiştiriciliği büyük bir özveri ister, tavukların beslenmesi, bakımı ve sağlık kontrolleri zamanında yapılmalıdır. Tavuk, tavuk ürünleri ve yumurta bu süreçlerden geçtikten sonra bizlere sunulur.. 

Site ici arama